24.07.2012

Devlet Ana okulu mu? Özel Kreş mi?


 Merhaba...
   Duru Okyanus artık büyüdü (!) :) 4 ay sonra 4 yaşını bitiriyor kuzucuğum ve artık okula gitmesi gerekli.Bir yerden başlamamız gerekiyor artık.Yalnız başına olmaya,kendi ayakları üzerinde durmaya,hayatın bir köşesinden tutmaya başlaması gerekiyor.Hala biraz anne dili kouşuyor ama kendini öğretmenine ve arkadaşlarına bir şekilde anlatacaktır :) Peki hangi okula gidecek?Devlete mi gitmeli,özele mi?
1) 4+4+4 sisteminin bu yıl ülkemizde başlayacak olmasıyla kafamdaki az olan karışıklığa bir yenisi eklendi! Yeni sistemle çocukların bazıları 5 yaşında başlayacaklar ilkokul 1. sınıfa.Bizi etkilemedi,2 aydan dolayı 1 yıl erken gitmekten kurtuldu.Çocukların erken başlayacak olmalarından dolayı,1. sınıfın müfredatının değişeceği,okuma yazma zorunluluğunun olmayacağı,ana sınıfına benzetileceği gibi duyumlar alıyoruz.Henüz hiç bir şey kesinleşmedi ancak bu durum kesinleşirse,benim bu sene anaokuluna gidecek olan kızım,seneye de gidecek,etti mi 2 sene üst üste benzer ders ve eğitim programı.Sonra da üstüne ilk okul 1. sınıfta yine benzer bir eğitim öğretim programıyla karşılaşınca,sıkılıp,soğur mu okuldan diye çok düşünüyorum açıkçası.Hatta böyle düşününce,amaan bu sene de gitmeyiversin,nasıl olsa küçük daha ve seneye de illa ki gidecek diyorum.İşte tam bu noktada özel kreşlerin haftada 3 günlük olan oyun grubu programları aklımı çeliyor!
2)Evimizin yakınında oldukça iyi duyumlar aldığım bir kolej var.Evi uzak olsa bile,yolu göze alıp çocuklarını gönderen veliler çok memnunlar.Bu bahsettiğim okulun adı Rota Koleji ( Gaziemir'de) eğitim öğretiminin,çocuklara sağladıkları imkanların ve kattıklarının iyi olduğunu düşündürdü,duyduklarım ve gördüklerim.Bir de nedense,Rota kolejine karşı bir sempatim var.Hatta bir ara eşimle,evet evet,kesinlikle Rotaya göndermeliyiz bile dediğimiz oldu.Sonrada şunları konuştuk;anaokuluyla başlayıp,ilkokul ,ortaokul ve liseyi Rota da bitirmesini isteriz ki kızımızda okuluna alıştıktan sonra farklı bir şey istemeyecektir.Tabi iş bu kadar uzun boyutlu olunca,daha derin konulara da girdik.
   Koleje giden çocukların ailelerinin maddi durumları pek belli olmayabilir.Memur bir ailede gönderebilir çocuğunu koleje,bir armatör de.Çocuğun arkadaşlarında görüp,özenip,her hangi bir şeyi istemesine nasıl mani olunabilir ki?bir tanesi belki bir araba parası kadar telefonla gelirken okula,diğeri ailesinin imkanları hangisine yettiyse onunla gelir.Giyim,kuşam,aksesuar ve hatta araba! bu böyle sayılıp gidebilir.İşte arada dağlar kadar fark olursa,çocuğun özgüven kaybını ne geri getirebilir ki! Bu durum artık günümüzde devlet okullrında bile az çok belli bir boyutta yaşanabiliyorken,bir kolejde nasıl yaşanmasın!
 3)Diyeceksiniz ki;sadece maddi farklılık mı?Hayır tabi ki!Ben sırf özel okula göndermiş olmak için koleje göndermek istemiyorum kızımı.Her şeyiyle iyi olduğuna inandığım okula göndermek istiyorum.''Gerçekten iyi'' olan bir koleje göndermedikten sonra,koleje göndermenin hiç bir anlamı yok hatta kötü bile bana göre.Özelleri aratmayan devlet okulları var.İyice araştırıp,velileriyle konuşup,bilgilenmek gerekiyor.Bir de diğer taraftan eğitimde kalite seviyesini iyice düşürmüş kolejler var.Hele ki onlara göndereceğime,kesinlikle devlet okulunu tercih ederim.Bunlara karar vermek için önümüzde henüz zamanımız var.Şartlar neyi gösterir,kızımız karakteristik olarak nereye uygun olur,bunları yaşayıp göreceğiz.Belki Duru Okyanus o zamanlara gelene kadar sistem ve okullarda daha iyi bir hale gelir,yani inşallah 
   
   Gelelim şu anda ne yapacağımıza.Sanırım son karar olarak şunu uygulayacağım;gezip,görüp,öğretmenleriyle konuştuğumuz,beğendiğimiz bir uygulama sınıfı var.Gaziemir İMKB Kız Meslek Lisesi'nin uygulamalı ana sınıfı olarak geçiyor sanırım.Yarım gün ve tam gün programları var.Özbakımlarına yardımcı olacak stajyer ablaları var.Kısacası beğendim,içime sindi.İlk kez bir okula gidecek olan minik kızım için ilk etapta yarım günlük programı uygun gördük öğretmeniyle.Uygulama sınıfına yarım gün olarak başlar,eğer muıtlu olmazsak ailecek,o zaman oradan alır ve özel bir kreşe haftada 3 günlük oyun grubu programına veririz.Şu anda bizim için en iyisi bu olacak gibi görünüyor.En azından kafa karışıklıklarımız,bir şeyleri yaşayarak öğrenmeden,geçemeyecek gibi.bu da bizm için en iyi çözüm sanırım.

     Kuzumuz için en iyisi,en hayırlısı ne ise o olsun...

4 yorum:

  1. öyle güzel anlatmışsınki canım,bu yaş grubu bütün annelerin düşüncelerini dile getirmişsin.onlar için neyse hayırlısı öyle olsun:)

    YanıtlaSil
  2. Gaziemir Imkb Kiz Meslek Lisesi uygulama sinıfından memnun kaldiniz mi? Kızım 2012 doğumlu Bende bu yıl anaokuluna göndermek istiyorum. Okul hk memnuniyetinizi öğrenebilir miyim?

    YanıtlaSil
  3. Daha sonra değişen şartlar ve aldığımız kararlar gereği İmkb kız mesleğin uygulama sınıfına vermedik.önce özel bir kreşe gitti sonra gaziemirde Nuriye Akma anaokuluna gitti.Nuriye akman çok sosyal aktiviteler yaptıran herşeyiyle memnun kaldığımız bir okul oldu fakat sınıflar çok kalabalıktı.Tüm araştırmalarım sonucunda gayet iyi okullar hem imkb hem nuriye akman.ikisini de tavsiye ederim

    YanıtlaSil